Yorum |
---|
1. isim Bir yazının veya bir sözün, anlaşılması güç yönlerini açıklayarak aydınlığa kavuşturma, tefsir |
2. Bir olayı belli bir görüşe göre açıklama, değerlendirme |
3. Gizli veya hayalî olan bir şeyden anlam çıkarma |
4. Bir ürünün, bir modelin, bir sanat eserinin farklı bir açıdan ele alınarak yeniden oluşturulmuş biçimi, versiyon |
5. müzik, tiyatro Bir müzik parçasını veya bir tiyatro oyununu kendine özgü bir duyarlık ve teknikle çalma, söyleme veya oynama |
Yorum ne demektir ? Yukardaki kısımda bulunan bölüm TÜRK DİL KURUMU’ ndan alınmıştır. Bizi de ilgilendirilen bölümler Kırmızı ve Altıçizili bölümler 1-2-3
Geçen hafta bugünde böyle olsun yazımızda sosyal medyanın iyi ve kötü yönlerinden bahsetmiştik. Yine sosyal medyadayız her şeye her konuya yorum yapılabilir mi ? Yapılmaması lazım görüşündeyim. Herkesin her konu hakkında bilgisi birikimi KALİFİKASYONU: "niteleme, nitelik, özellik, yeterlik; vasıf; şart " ı olabilir mi ? Olmaz görüşündeyim yol kenarından geçerken yapılan inşaatlara karışıyor musunuz ? Betonu demiri konusunda fikriniz var mı? Tatlıcının şerbetine – Sıkmacının hamuruna karışıyor musunuz ?
İnternet üzerinde teyit.org diye güzel bir sayfa twitter – facebook gibi sosyal meday da dolaşan görüntü ve fotoğrafların geçerliliğini araştıran bir sayfa örnek verecek olursa
“Fotoğrafın Myanmar’ın Arakan bölgesindeki Müslümanlara işkence yapıldığını gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu fotoğraf 2009 yılında Hindistan’da bir devlet okulundaki karate gösterisi sırasında çekilmişti. Bu fotoğrafla ilgili daha detaylı analize internetten ulaşabilirsiniz.”
İşte ufak bir örnek bunun gibi binlercesi var.Sosyal Medyada yazdığımıza paylaştığımıza başkalarının paylaşımlarına yorum yaparken dikkat etmemiz lazım etmeliyiz de insanlık – suizan ( Kötüye yormak) dinimizcede hoş karşılanmaz.
Herkese , her şeye hesap sormak haddimize değildir. Siyaset den , ticarete , kapı komşumuzdan , uzak diyarlara yazılan,söylenen her şeye yorum yapmak karalamak görevimiz olmamalı.Her düşündüğümüz fikir güzel diğerli kötü yaşam şeklimiz olmamalı , sosyal medyada her şeye hakaret vari yazılar yazmak , yorum yapmayı meslek haline getirmemeliyiz.
Sonuç olarak sosyal medya da yazılan her şeyi ciddiye alıp günlerimizi o mecralarda geçirmeye çalışırsak “ GERÇEK HAYATI” ıskalarız.
Ne diyordu İsmail Kılıçaslan ; 'Doğru anlarsak doğru yürürüz'
Selam ve Dua ile.
Doğukan KILIÇ